Dziwny problem z przyśpieszeniem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fokaks
    Classic
    • 2011
    • 21

Kiniu,

a gałke to już zmieniłeś może?
  • northwest
    Ambiente
    • 2010
    • 118

Witam serdecznie,
    Mam skodę Octavia Tour I (1,6 LPG). Wróciłem własnie z wakacji we Francji/Hiszpani. Skoda niestety nie bardzo się spisała Miałem bardzo duże problemy z podjechaniem pod górki (czasami 1 bieg ledwie dawał radę)... Skoda ma dopiero 9 miesięcy... Czy te Toury są naprawdę takie słabe? Próbowałem na LPG i na PB i wszędzie występował ten sam problem...

Northwest
    www.webplay.pl oraz www.stepby.pl- zapraszamy :-)

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Re: Dziwny problem z przyśpieszeniem

Zamieszczone przez northwest
      Witam serdecznie,
      Mam skodę Octavia Tour I (1,6 LPG). Wróciłem własnie z wakacji we Francji/Hiszpani. Skoda niestety nie bardzo się spisała Miałem bardzo duże problemy z podjechaniem pod górki (czasami 1 bieg ledwie dawał radę)... Skoda ma dopiero 9 miesięcy... Czy te Toury są naprawdę takie słabe? Próbowałem na LPG i na PB i wszędzie występował ten sam problem...

Northwest
      no niestety nie wiemy pod jaki górki podjezdzałeś ale jezeli auto było mocno dopakowane to mogłeś mieć problemy przy ostrych podjazdach
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piociel
        Rider
        • 2010
        • 526
        • Volkswagen

IMO to nie możliwe...Coś musi być nie tak. Rozumiem do 2 przy naprawdę ostrym podjeździe ale nie na 1. Sprawdź, może masz jakieś komunikaty błędów. A zreszta 9 miechów to wal do ASO niech go prześwietlą.
        Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
        Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• krzysiek83wpr
          Rider
          • 2010
          • 362

Hmm, też coś mi tu nie pasuje, że aż tak słabo.

Napisz trochę wiecj informacji na temat tych górek, z którymi miałeś problem?
          1. Mniej więcej kont nachylenia - czesto bywają znaki gdy podjazd jest konkretny, np w Polsce 10%, 12% to są już konkretne podjazdy, największy widziałem 14%.
          2. Napisz ile miałes osób w aucie i ile bagażu
          3. czy redukowałeś bieg wcześniej jak widziałeś podjazd, czy robiłeś redukcję dopiero jak widziałeś że nie daje rady np. na 3jce.. a to duży błąd np.

Powiem tak, Peugotem 206 1.1 60km przy odpowiedniej redukcji, podjazdy nawet bardzo duże np na Słowacji, załatwiałem na 3jce, czasami na 2jce. Ale obrociki minimum 3.5 tys.

Twoja 1.6 powinna jest mocniejsza od Peugota 1.1

Komentarz

• northwest
            Ambiente
            • 2010
            • 118

kurcze,nie wiem... kiedyś zgłaszałem w ASO że mam problemy z podjazdem na Estakadę (taki wiadukt) - auto wyraźnie zwalnia i niby nic nie znaleźli...

Mam takie kody błędów:
            17925 - Przekaźnik główny: usterka elektryczna w obwodzie
            P1517 - 35-10 - - - Sporadyczny
            17978 - Sterownik silnika zablokowany
            P1570 - 35-10 - - - Sporadyczny
            16556 - Zespół 1; system pomiaru paliwa: system za bogaty
            P0172 - 35-10 - - - Sporadyczny

ale ponoć to "nic takiego, nie mającego wpływu na auto".... ma to jakiś związek z mocą?

Komentarz

• neoXs
              Rider
              • 2010
              • 555

Może źle ustawiona mapa gazu? Ja się w sumie nie skarżyłem na nic ale przy pierwszym przeglądzie serwisowym (po roku czasu) oprócz wymiany filtru, zaktualizowali i zmienili ustawienia oprogramowania LPG. Efekt jest taki, że auto dostało kopniaka + spalanie jest tak na oko 1-0.5l mniejsze

Robiłem ostatnio trasę Katowice - Hel tam i z powrotem, załadowany na maksa bagażu, 4 dorosłe osoby i klima - nie było żadnych problemów z górkami (stało się także na stromej górce w korku i ruszało auto bez problemu).

Wypróbuj także inne ASO niż to gdzie byłeś ostatnio.

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Jaka górka by nie była, to na 2-ce powinieneś podjechać bez problemu. Jeżeli 1-ka ledwo starczała, to jest coś nie tak.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• northwest
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 118

da się jakoś sprawdzić komputerem czy coś, czy wszystko z mocą jest ok?

Komentarz

Pracuję...